Wakacyjna oferta 5+1 - przy zakupie 5 słoików + 1 słoik GRATIS !

Image nr 0
Image nr 1
Image nr 2
Image nr 3
Image nr 4
Image nr 5
Kaczawska Pasieka

Miód WIOSENNY wielokwiatowy - 1 kg

Kod produktu:wiosenny-1kg
40,00 zł
Dostępność
17 sztuk

Miód WIOSENNY wielokwiatowy

Waga netto: 1 kg (słoik 720 ml)

To najbardziej wyczekiwany miód sezonu – pierwszy, który wirujemy już w pierwszej połowie maja, o ile sprzyja pogoda i zapasy w ulu pozwalają na jego pozyskanie bez szkody dla pszczół. W tym roku się udało – i z dumą oddajemy w Wasze ręce wyjątkowy miód z pierwszego wiosennego pożytku.

Tegoroczny miód zawdzięcza swój wyraźnie żółty kolor nektarowi z mniszka lekarskiego. Pszczoły odwiedzały także sady, klony, fiołki oraz wiele innych kwiatów, tworząc unikalną kompozycję smaku i aromatu.

Nazywany często „miodem tysiąca kwiatów”, miód wiosenny wielokwiatowy charakteryzuje się łagodnym, słodkim smakiem oraz delikatnym, kwiatowym zapachem. Dzięki naturalnej konsystencji nie twardnieje tak mocno jak miód rzepakowy – z łatwością nabierzesz go łyżeczką nawet po skrystalizowaniu.

Charakterystyka miodu wielokwiatowego:

  1. Smak: Łagodny i słodki, ze względu na mieszankę nektarów z różnych kwiatów.
  2. Zapach: Kwiatowy, przyjemny i naturalny.
  3. Kolor: Ciepłe barwy żółte
  4. Krystalizacja: Miód wielokwiatowy krystalizuje umiarkowanie (nasze już wszystkie skrystalizowane z pięknymi wykwitami, potwierdzającymi prawdziwość miodu)
  5. Właściwości: Miód wielokwiatowy jest źródłem energii i zawiera różne składniki odżywcze, takie jak cukry, minerały i witaminy. Może mieć działanie przeciwbakteryjne i łagodzące stany zapalne skóry.
  6. Zastosowanie: Miód wielokwiatowy może być stosowany do słodzenia napojów, pieczenia, a także w domowej kosmetyce

Optymalne warunki przechowywania miodu:

# Temperatura:

8–18°C – zapewnia długotrwałą świeżość i stabilność właściwości odżywczych i smakowych.

Poniżej 8°C – miód może szybciej krystalizować (co jest naturalne, ale zmienia konsystencję).

Powyżej 25°C – może dochodzić do utraty enzymów i witamin (szczególnie powyżej 40°C).

# Miejsce:

Przechowuj miód z dala od światła – promienie UV rozkładają cenne enzymy.

Idealnie: spiżarnia, szafka kuchenna z dala od piekarnika i kuchenki.

# Opakowanie:

Zamknięty szczelnie słoik (najlepiej szklany), aby miód nie chłonął wilgoci i zapachów z otoczenia.

Warto za każdym razem używać czystej łyżeczki.